Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Ciolanu
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Ciolanu

Rating:
( 0 Voturi )

Prezentare

MANASTIREA CIOLANU (de calugari)


Pe aceste meleaguri viata monahala dateaza din timpul lui Vlad Calugarul, 1493, cu o biserica si alte dependinte din lemn. Prima biserica din zid de caramida dateaza din timpul lui Mihnea Turcitul (a II-a jumatate a sec. XVI), fiind ctitoria doamnei Neaga, sotia domnului. N. Iorga noteaza ca in aceasta biserica cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe s-a inchinat lui Dumnezeu Mihai Viteazul in trecerea lui spre Naeni. Biserica in forma de cruce are o turla mare octogonala pe naos si doua turle mai mici infundate (oarbe) pe pronaos. Are pridvor inchis cu plafon pictat. Schitul a fost parasit spre sfarsitul sec. XVII-inceputul sec. XVIII, timp in care zidul inconjurator se naruie si chiliile din zid se distrug si ele. Dupa anul 1750 aici functiona o legatorie de carti a tipografiei infiintata in 1691 pe langa Episcopia de Buzau. Boierul Dumitru Ciolanu schimba situatia schitului in bine, daruindu-i mosia sa compusa din padurile si poienile ce o inconjoara. Aceasta danie face ca Dumitru Ciolanu sa fie considerat ctitor al schitului de la care si-a luat in continuare si numele, ca si dealul ce inconjoara manastirea. Biserica Sf. Gheorghe a fost pictata in mai multe randuri, ultima datand din sec. XIX, executata de elevi ai scolii de zugravi care exista pe langa Episcopia Buzaului, scoala deschisa de pictorul buzoian pitar Nicolae Teodorescu. In urma cutremurului din 1977, pictura a fost restaurata in anii 1982-1984. Datorita numarului mare al vietuitorilor, episcopul de Buzau Chesarie construieste in 1828 o biserica mai mare din caramida, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel. In aceasta biserica se fac slujbe duminica si la sarbatori, slujbele zilnice avand loc in biserica mica Sf. Gheorghe.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este construita in forma de cruce cu abside largi. Naosul este delimitat de pronaos prin doi stalpi laterali si doua coloane pe centru care sustin o puternica arcada. Atat naosul cat si pronaosul primesc lumina de la cate o fereastra pe fiecare parte a zidurilor. Ferestrele sunt largi, prevazute cu grilaje metalice. Altarul este luminat de o fereastra mare la rasarit si una mica pe peretele din stanga. Pridvorul are zid pana la 1,20 m inaltime si 2 m in partea superioara de la plafon, in jos, in rest fiind deschis. Este sustinut de 10 coloane puternice din piatra. In pronaos se intra pe o usa masiva din metal. Catapeteasma din lemn, este ornamentata frumos prin sculptura; stranele si restul mobilierului din biserica sunt tot din lemn sculptat. Usa de la intrare si ferestrele au ancadramente cu ornamentatie sculpturala. Are 3 turle; o turla mare deschisa in forma de hexagon, luminata de 4 ferestre si doua turle mai mici pe pronaos. Pardoseala este din scandura. Fatadele exterioare au in treimea superioara un brau usor pronuntat iar deasupra lui sunt firide pictate. In rest peretii sunt varuiti in culoare vernil deschis.

Pictura a fost realizata in 1830 de Nicolae Teodorescu Pitarul. Dupa ce biserica a ars in 1854, a fost refacuta in 1862 si tot atunci s-a reparat in fresca de acelasi pictor. In 1934 peste aceasta pictura s-a suprapus o alta in ulei de Nicolae Solescu, ultimul reprezentant al scolii de zugravi de la Buzau. Pe tampla acestei biserici se mai pastreaza 3 icoane pictate in 1886 de Gheorghe Tattarescu, precum si pictura originala din 1830 a lui Nicolae Teodorescu. Mai sunt si alte picturi grecesti din sec. XVIII si XIX aduse de la Muntele Athos din Grecia, si de la Constantinopol, precum si o icoana a Sf. Mare Mucenic Gheorghe cu pictura bizantina veche de cca. 3 secole. Ultima restaurare a picturii s-a facut in anii 1982-1984 cand s-a renovat si biserica in urma cutremurului din 1977. Pictura a fost executata de data aceasta de Octavian Teodorescu ajutat de cuviosii diaconi Gabriel Sibiceanu si Aurel Cristea, sub conducerea pictorului restaurator Ion Neagoe. Fondurile au fost asigurate de Episcopia Buzaului sub indrumarea permanenta a Prea Sfintitului Episcop Epifanie Norocel, supravecherea fiind asigurata de P C staret arhimandrit Neofit Smarandoiu si P C exarh arhimandrit Nifon Stoica.

Amandoua bisericile pot fi socotite ca muzee. Tot mobilierul, stranele, ancadramentul icoanelor, candelele de argint masiv, policandrele, sfetnicile reprezinta piese de muzeu, datand toate de 200 de ani, in mare parte fiind lucrate de mesteri populari. In fosta trapeza (sala de mese) a manastirii, pictata in 1858 de un ucenic al lui Nicolae Teodorescu Pitarul, gasim in mai multe vitrine expuse diferite obiecte muzeistice, ca icoane, obiecte de cult, carti vechi. Dupa 1970, pe locul fostelor chilii s-au construit mai multe cladiri, unele etajate pentru staretie, chilii, case de oaspeti, sufragerie, bucatarie, depozite. Cimitirul manastirii, langa biserica Sf. Mare Mucenic Gheor-ghe, pastreaza ramasitele pamantesti ale fostilor vietuitori ai manastirii. Tot aici este si mormantul fostului episcop de Buzau Filotei si al robilor lui Dumnezeu Pitar Nicolae Teodorescu (pictor) cu sotia sa Maria (+ 1886). Ca sfinte moaste la Ciolanu se pastreaza degetul Sfantului Mare Mucenic Haralambie (10 februarie).

Localizare

 
Localizare:
Situata la 35 km vest-nord de Buzau, pe soseaua Buzau-Brasov, indicator Vernesti stanga. Cu mijloacele de transport publice se poate merge din autogara Buzau nord pana la Spitalul Nifon in curtea caruia este si schitul Nifon si de aici 5 km pe sosea asfaltata care serpuieste printre codrii desi, sau cu alte autobuze tot din autogara Buzau nord pana in satul Hales al comunei Tisau si de aici 6 km nord pe drum asfaltat.
 

Galerie

   

Video

 
Manastirea Ciolanu
 

Atracţii în zonă

Atractii turistice in judetul Buzau:

Sculptura ``Rugaciune``
Palatul comunal
Colectia de Etnografie si Arta Populara Casa Vergu - Manaila
Lacul Vulturilor
Muzeul Judetean Buzau
Cladirea seminarului teologic
Parcul Crang
Casa Vergu-Manaila
Teatrul ``George Ciprian``
Alunis - Nucu (Tara Luanei)

BISERICA EPISCOPIEI BUZAU
STATIUNEA BALTA ALBA
COLECTIA MUZEALA A MANASTIRII RATESTI
CASA MEMORIALA VASILE VOICULESCU
MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE
MUZEUL MUNICIPAL RAMNICU SARAT
FOCUL VIU
DEALUL ISTRITA
LACUL VULTURILOR SAU LACUL FARA FUND DIN MASIVUL SIRIU
VULCANII NOROIOSI 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline