Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Cozancea
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Cozancea

Rating:
( 0 Voturi )

Prezentare

MANASTIREA COZANCEA (de calugari)

Este situata la sud-est de Botosani, pe soseaua Botosani-Iasi, ramificatie Sulita 30 km. Din Sulita este un drum de pamant de cea 7 km prin padure. O alta varianta este soseaua Iasi-Botosani, la Ringhilesti ramificatie stanga 18 km Albesti si de aici 8 km pe drum de pamant prin Costiugeni spre Cozancea. Credinciosii care vin prin oraselul Trusesti ajung la Ionaseni, apoi Soldanesti si de aici 4 km la manastire. Daca se circula cu trenul, pe linia ferata Dorohoi-Iasi, se coboara in gara Zlatunoaia. De aici se urca dealul pe langa satul Costiugeni, se intra in padurea Costiugestilor din care se iese la islaz si apoi se continua drumul din dreapta padurii Cozancea, pe marginea careia se merge pana la manastire. Se poate merge din Zlatunoaia pe un alt drum, cu putina padure prin satul de tigani Mascateni, dar se ocoleste 3 km. Asezamantul este construit intr-o poiana larga la marginea padurii.

Prima constructie din lemn s-a facut in 1656, de catre 3 cazaci pustnici, care s-au stabilit aici, apoi in 1684 paharnicul Constantin Bals construieste o biserica din lemn, iar in 1732 Vasile Bals din neamul Costiuginestilor, ridica pe valea Cozancei biserica de piatra in timpul Mitropolitului Grigore. Dintotdeauna a fost aici obste de calugari. In istoricul schitului sunt trecuti si cei care l-au condus in anumite perioade ca: ieromonahul Lavrentie in 1756, Iosif Boban in 1847, Varlaam Vantil in 1899; Casian Gavrilescu in 1906; Vasian Bucovineanul in 1910; Dosoftei Tincu in 1931. In 1953 este transformat in schit de maici avand ca Preot duhovnic pe Ioanichie Radovici pana in 1960, cand schitul se inchide ca urmare a decretului 410/1959. In 1983 vine ca superior Protosinghelul Elisei Florea, care datorita meritelor deosebite avute la parohia Costiugeni a fost ajutat de Mitropolitul Justin sa redeschida schitul Cozancea.

Biserica este din piatra, in forma de nava, cu spatiul repartizat in altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul este luminat de o fereastra asezata la est. Catapeteasma este din lemn sculptat cu motive vegetale. Naosul este luminat de o fereastra la sud si alta la nord. Intre naos si pronaos exista un zid cu usa pentru acces. Pronaosul foarte spatios, este luminat de o fereastra la nord. Pe pronaos este o turla infundata, de forma patrata cu acoperisul in forma de mitra arhiereasca. Turla are rol de clopotnita. Pridvorul inchis are o fereastra la vest si alta la nord. Ferestrele din pridvor sunt dreptunghiulare, cele din pronaos, naos si altar sunt terminate in arc si au grilaje metalice. Intrarea in naos se face prin sud, pe o usa masiva din lemn sculptat, iar in pronaos se intra prin vest, tot printr-o usa din lemn sculptat. Pardoseala bisericii este din scandura, iar acoperisul este din tabla.

In ulei este executata dupa 1990 de pictorul Gheorghe Simionica din Copalau. In pridvor este pictata Cina cea de Taina pe peretele nordic, Vindecarea Orbului pe peretele sudic, Fuga in Egipt in dreapta usii pe peretele vestic. Inainte de 1990, pridvorul, pronaosul si vestmantaria erau numai varuite, pictura existand doar in naos si altar. Fatada exterioara din sud are pictate scenele: Adormirea Maicii Domnului, Buna Vestire, intampinarea Domnului, Botezul Domnului, infricosata si Dreapta Judecata de Apoi.

La 15 m sud de biserica este o cladire parter, acoperita cu tabla. O alta cladire parter se afla la 20 m nord-vest de biserica iar o a treia cladire din lemn, cu cerdac sustinut din stalpi, tot din lemn, este construita la 35 m vest de biserica. Aghiasmatarul, cladire din lemn acoperita cu tabla, se afla la 15 m vest de biserica. Manastirea are 2 incinte: in prima se intra pe o poarta metalica pe care se merge 80 m pe o alee de piatra, dupa care se intra in a doua incinta, betonata si cu peluze de iarba.

Localizare

 
Localizare:
Este situata la sud-est de Botosani, pe soseaua Botosani-Iasi, ramificatie Sulita 30 km. Din Sulita este un drum de pamant de cea 7 km prin padure. O alta varianta este soseaua Iasi-Botosani, la Ringhilesti ramificatie stanga 18 km Albesti si de aici 8 km pe drum de pamant prin Costiugeni spre Cozancea. Credinciosii care vin prin oraselul Trusesti ajung la Ionaseni, apoi Soldanesti si de aici 4 km la manastire. Daca se circula cu trenul, pe linia ferata Dorohoi-Iasi, se coboara in gara Zlatunoaia.
 

Galerie

   

Video

  Momentan nu exista fisiere video asociate. 

Atracţii în zonă

Obiective turistice:

Parcul Mihai Eminescu Botosani
Casa memoriala Nicolae Iorga
Muzeul Memorial Octav Onicescu
Muzeul Judetean
Teatrul de Stat Mihai Eminescu
Filarmonica de Stat
Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu
Casa Antipa
Cladirea Primariei  
Casa Silion
Centrul Vechi
Biserica Sf. Nicolae , Popauti - Botosani
Biserica Sf. Gheorghe Domneasca
Biserica Uspenia
Biserica Sf. Ilie
Biserica Armeano-gregoriana Sf. Treime
Biserica Romano Catolica Nasterea Sf. Ioan Botezatorul
Biserica Lipoveneasca

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline