Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Shopping » Mănăstiri » Manastirea Dervent
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Dervent

Rating:
( 1 Vot )

Prezentare

MANASTIREA DERVENT (de calugari)


Manastirea Dervent, care inseamna Trecatoare, este situata la 100 km S-V de Constanta, in dreapta soselei Constanta-Ostrov. Din Constanta sunt autobuze care circula la Ostrov si destul de multe care vin cu vizitatori aici. Credinciosii care vin dinspre Bucuresti si n-au mijloace proprii pentru transport, pot sa mearga cu trenul pana in Calarasi, apoi din fata spitalului cu autobuze 10 km pana la bacul care trece Dunarea in zona Chiciu, pentru Ostrov. De la debarcader la Ostrov mai sunt 10 km, iar din Ostrov la Dervent 9 km. Pana sa ajungem la manastire trecem pe langa satul Galita care-i la 1 km sud de manastire. Manastirea se vede de la distanta pe o culme de deal in partea stanga cand venim de la Ostrov. Este imbratisata pe o parte si alta de Dunare si lacul Bugeac care, cu zavoaiele si luncile manoase din jur ofera un tablou pitoresc de o deosebita frumusete.

In apropierea ruinelor cetatii antice Dervent din lunca Dunarii, in sec. al IX-lea a luat fiinta o puternica sihastrie, infiintata de calugari autohtoni, sub influenta vechilor asezari monahale din partea locului. Aceasta sihastrie a avut legaturi duhovnicesti cu sihastria Rupestra de la Basarabi, cu cele de la gurile Dunarii si cu alte asezari din Balcani si Sfantul Munte Athos. La inceputul sec. al XI-lea este distrusa de pecenegi, dar in jurul acestei sihastrii au luat fiinta in sec. XIII-XVIII alte sihastrii care au continuat traditia de la Dervent. In cimitirul manastiresc descoperit in zona au fost gasite cruci cioplite din piatra datand de la vechea sihastrie. Traditia locului vorbeste despre crucile de leac si de izvor unde din timpuri stravechi se vindecau numerosi credinciosi care se rugau aici. Despre aparitia acestor cruci de leac, legenda spune ca Sf. Apostol Andrei, instalat in pestera din apropierea localitatii Ion Corvin, a trimis 4 ucenici la cetatea antica Dervent pentru actiunea de crestinare. Cetatea era locuita de o populatie eterogena: greci, turci, daci, romani. Ucenicii au fost prinsi si omorati. In locul unde au fost omorati au iesit din pamant 4 pietre in forma de cruci. La aceste cruci inca din vechime multi bolnavi isi gaseau vindecarea, de aceea au fost venerate atat de crestini cat si de necrestini. Fiul unui pasa, in preajma razboiului de independenta a taiat cele doua brate ale unei cruci (azi este afara in dreptul altarului) si de indata zona in care se gaseau aceste pietre a inceput sa se pustiasca. Traditia locala retine intamplarea unui cioban din Coslugea, surdo-mut, care ajuns cu vitele aici, a adormit cu capul pe o cruce. A fost trezit de stropi reci de ploaie si si-a dat seama imediat ca aude si poate vorbi.

Intamplarea a ramas vie in memoria Derven-tului. Din acele clipe relicvele au fost venerate, multi credinciosi gasindu-si aici alinarea. La inceput s-a construit in acel loc o bisericuta ca sa protejeze cele doua cruci ramase. S-au preumblat pe aici mai multi calugari si calugarite, dar dupa o sedere scurta plecau. Parintele Elefterie Mihai, cu invoirea episcopului Gherontie al Constantei, strabate cativa ani satele si orasele si strange fonduri cu care in 1936 a ctitorit manastirea Dervent, chiar pe locul crucilor numit Crucea de leac, in preajma cetatii antice Dervent aproape de malul Dunarii. In afara de biserica cu doua Altare, a construit chilii si anexe pentru vietuirea calugarilor. Locul a devenit foarte cautat in special de ziua Crucii (14 sept.) si Izvorul Tamaduirii, vindecarile miraculoase de la Dervent fiind consemnate si in acte oficiale si intarite de autoritatile locale. Dar este dat decretul 410/1959 al lui Gheorghiu-Dej si calugarii sunt alungati, iar manastirea desfiintata. Staretul Elefterie este si el alungat si cu timpul s-a incadrat paznic la o ferma. Biserica manastirii devine biserica parohiala, iar in incinta s-a stabilit sediul unei gospodarii agricole de stat. In 2 febr. 1990 fostul staret revine si redeschide manastirea. Nu mai traieste mult fiind in varsta de 90 ani; pe 12 mai 1990 se muta la Domnul. Noul staret, ieromonahul Gheorghe Avram, ridica alaturi de biserica o cladire mare etajata cu o arhitectura foarte frumoasa, pentru staretie, chilii, trapeza, bucatarie, magazii, camere pentru oaspeti.

Localizare

 
Localizare:
Manastirea Dervent, care inseamna Trecatoare, este situata la 100 km S-V de Constanta, in dreapta soselei Constanta-Ostrov. Din Constanta sunt autobuze care circula la Ostrov si destul de multe care vin cu vizitatori aici. Credinciosii care vin dinspre Bucuresti si n-au mijloace proprii pentru transport, pot sa mearga cu trenul pana in Calarasi, apoi din fata spitalului cu autobuze 10 km pana la bacul care trece Dunarea in zona Chiciu, pentru Ostrov. De la debarcader la Ostrov mai sunt 10 km, iar din Ostrov la Dervent 9 km. Pana sa ajungem la manastire trecem pe langa satul Galita care-i la 1 km sud de manastire.
 

Galerie

   

Video

 
Manastirea Dervent
 

Atracţii în zonă

ATRACTII TURISTICE:

- Lacuri: Techirghiol (cel mai bogat lac pentru namol terapeutic din Romania), Bugeac, Oltina, Corbu, Tasaul, Tatlageac, Sinoe, Siutghiol etc.
- Pesteri: complexul natural de la Gura Dobrogei, situat intre Limanu si Targusor, format din trei pesteri: Limanu, Liliecilor si La Adam, unde traiesc mari colonii de lilieci.
- Rezervatii naturale: Dunele marine de la Agigea, Canaralele de la Harsova (rezervatie geologica si paleontologica), Canaraua Fetii (rezervatie de fauna), Padurea Hagieni.
- Statiuni: Costinesti (numita si Statiunea tineretului), Eforie Nord , Eforie Sud , Jupiter - Cap Aurora, Mamaia (cea mai mare statiune turistica din Romania, ale carei inceputuri dateaza din 1906 - 1919), Mangalia , Neptun - Olimp, Saturn, Venus, Techirghiol (statiune permanenta pe malul lacului cu acelasi nume).
- Vestigii istorice: ruinele cetatii Histria , cetatea Tomis
- Cladiri religioase: Moscheea din Constanta , Catedrala ortodoxa din Constanta, moscheea Sultan Esmahan din Mangalia , Manastirea Dervent, Manastirea Basarabi etc.
- Muzee: Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta , Muzeul de Stiinte Naturale (incluzand Acvariul, Delfinariul, Planetariul si Observatorul astronomic), Muzeul de Arta din Constanta, Muzeul Marii din Constanta, Muzeul Marinei din Constanta.

REZERVATII NATURALE

REZERVATIA FANTANITA-MURFATLAR  
DUNELE LITORALE DE LA AGIGEA
PADUREA HAGIENI -
LACUL TECHIRGHIOL - Situata in apropierea localitatii cu acelasi nume, rezervatia este reprezentata de cel mai intins lac salin din tara noastra, cu o suprafata de 10,7 kmp. Datorita salinitatii ridicate, lacul este populat de o microfauna care s-a adaptat mediului salin, reprezentata de bacterii, alge verzi, larve de insecte, crustacee, la care se adauga peste 124 specii de pasari. Extremitatea vestica a Techirghiolului este bogata in izvoare dulci.
PESTERILE DE LA GURILE DOBROGEI
CANARLELE DE LA HARSOVA  
PUNCTUL FOSILIFER DE LA ALIMAN  
PUNCTUL FOSILIFER SEIMENII MARI
PUNCTUL FOSILIFER CERNAVODA
RECIFUL DE LA TOPALU

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline