Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Giurgeni
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Giurgeni

Rating:
( 3 Voturi )

Prezentare

MANASTIREA GIURGENI (de calugari)


Este situata pe soseaua principala Roman-Negresti-Vaslui, la km 44 Negresti, ramificatie dreapta Valea Ursului. Din municipiul Roman sunt mai multe autobuze in cursul zilei care merg la Valea Ursului, Oniceni sau Cuci. De asemenea mai vin autobuze si din Vaslui, prin soseaua secundara Cuci-Valea Ursului, Ioan Creanga-Roman. Potrivit pentru credinciosi este sa foloseasca autobuzele pentru Oniceni sau Cuci, cu coborare la ramificatia stanga Giurgeni (la coborarea din Valea Ursului). De aici se urca dealul si prima ulita la dreapta este drumul spre manastire, de numai 1,5 km, dar acesta este mai greu practicabil in timpul ploios. In aceste conditii este recomandabil sa se mearga prin sat, drumul fiind pietruit.

Sub deal, la apus de sat, a fost un schit de calugari infiintat la inceputul secolului al XVIII-lea, ca metoc al Episcopiei Romanului. Catre sfarsitului secolului al XIX-lea, s-a transformat in schit pentru maici, apoi in manastire pentru maici. Din cauza ca biserica si celelalte constructii erau din lemn, cu vremea s-au daramat. Maicile au construit o alta biserica din piatra si caramida. Nu se cunoaste anul constructiei, dar se cunoaste ca in anul 1928 a fost reparata de stareta Xenia Sion cu banii proprii si bani adunati prin colecta. Maica Xenia Sion s-a nascut la 18 noiembrie 1873, iar la 15 noiembrie 1923 era numita stareta manastirii. Duhovnicul manastirii, la data reparatiilor bisericii si cladirii pentru chilii, era Ieromonahul Ioachim Tanase, nascut la 9 martie 1877. Cladirea avea 27 de chilii, iar soborul numara treizeci si patru de maici. In biserica reconstruita se afla doua icoane datate 1796, facute de zugravul Nectarie. O alta icoana, imbracata in argint, datata 6 aprilie 1831, il are ca autor pe maestrul argintar Coroescu. Aceste date confirma infiintarea schitului, apoi a manastirii, asa cum s-a aratat mai sus. Exista si un epitaf de la 21 aprilie 1903, donat de domnul Miharzili, consilier al tarului Rusiei. Manastirea a fost desfiintata in 1960, urmare a decretului 410/1959 al lui Gheorghiu-Dej. In luna mai 1965 a fost filie a satului Giurgeni, arondat Parohiei Leusesti, comuna Oniceni, prin dezlipirea de la Parohia Valea Ursului. In mai 1993 s-a reinfiintat avand obste de maici, artizanul principal fiind Eftimie, Episcopul Romanului care a indeplinit dorinta credinciosilor din zona. In anul 2000 este transformata in manastire de calugari.

Fatadele exterioare sunt tencuite si zugravite in calciu, cu profiluri sub cornise. Biserica este acoperita cu tabla. Incinta bisericii este cu iarba, imprejmuita cu gard de uluca la sud, nord si vest, cu grilaj metalic si plasa de sarma la est. Circulatia in incinta se face pe alei betonate. La 20 m sud de biserica s-a construit o cladire parter din zid, acoperita cu placi de azbociment pentru chilii, trapeza, bucatarie, camari de alimente. Gospodaria anexa este construita la 25 m nord-est de cladirea chiliilor. Din zona de constructie a asezamantului avem o frumoasa perspectiva: la nord-est, o vale larga continuata de dealul acoperit cu padure, la est un satuc, iar la nord-vest, peste deal, un catun.

Localizare

 
Localizare:
Este situata pe soseaua principala Roman-Negresti-Vaslui, la km 44 Negresti, ramificatie dreapta Valea Ursului. Din municipiul Roman sunt mai multe autobuze in cursul zilei care merg la Valea Ursului, Oniceni sau Cuci. De asemenea mai vin autobuze si din Vaslui, prin soseaua secundara Cuci-Valea Ursului, Ioan Creanga-Roman. Potrivit pentru credinciosi este sa foloseasca autobuzele pentru Oniceni sau Cuci, cu coborare la ramificatia stanga Giurgeni (la coborarea din Valea Ursului). De aici se urca dealul si prima ulita la dreapta este drumul spre manastire, de numai 1,5 km, dar acesta este mai greu practicabil in timpul ploios. In aceste conditii este recomandabil sa se mearga prin sat, drumul fiind pietruit
 

Galerie

   

Video

  Momentan nu exista fisiere video asociate. 

Atracţii în zonă

Obiective turistice in judetul Neamt:


Masivul Ceahlau-(la 40 km vest de Piatra Neamt}
Muntii Bistritei; Muntii Tarcau
CHEI, DEFILEE SI CASCADE
Defileul Bistritei
Cheile Bicazului-(la 20 km de Bicaz)
Cheile Duruitoarea-in Masivul Ceahlau
Lacul “Izvorul Muntelui”-Bicaz, (la 35km de Piatra Neamt)
“Codrii de arama”(la 30km de Piatra Neamt, 1km nord de Manastirea Varatec)
Piatra Teiului-rezervatie geologica, (langa Poiana Teiului, la 65 km de Piatra Neamt)
Padurea Vanatorii Neamtului-rezervatie forestiera, (la 3 km vest nord de comuna Vanatori)
Padurea Gosmanu-rezervatie forestiera din Muntii Tarcau
Rezervatii geologice-Cernegura, Pietricica, Cozla.
Durau – (la 60 km nord-vest de Piatra Neamt, la 6 km de lacul Izvorul Muntelui)
Bicaz-(la 28 km vest de Piatra Neamt)
Cetatea Neamtului-Tg. Neamt
Ruinele Curtii Domnesti-Piatra Neamt
Vestigiile Cetatii Dacice-Batca Doamnei,(langa Piatra Neamt)
Palatul Cnejilor-(langa comuna Ceahlau)
Ruinele Cetatii-Roman, intemeiata de Roman Voda Musat,(1391-1394).
Manastirea Neamtului-Vanatori Neamt
Manastirea-in Bistrita
Manastirea Agapia-Varatec
Manastirea-in Secu
Biserica “Sf. Ion”-Piatra Neamt
Biserica Episcopiei-Roman
Biserica “Precista”-Roman
Casa memoriala “ Ion Creanga”-Humulesti
Casa memoriala “Calistrat Hogas”- Piatra Neamt
Casa memoriala “Mihail Sadoveanu”-Vanatori-Neamt
Muzeul memorial “Al. Vlahuta”-(1859-1919), langa Manastirea Agapia;
Complexul muzeal Judetean-Piatra Neamt, detine exponate ce ofera vizitatorilor posibilitatea de a admira splendidele opere plastice precum “ Hora de la Frumusica”, “Sborul Zeitelor” si “Ganditorul de la Tarpesti”.

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline