Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Inaltarea Domnului Brates
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Inaltarea Domnului Brates

Rating:
( 2 Voturi )

Prezentare

SCHITUL INALTAREA DOMNULUI - BRATES (de calugari)

Hram:  Inaltarea Domnului
Judetul:  Neamt
Localitate:  BRATES

Este situat pe soseaua Piatra Neamt-Bicaz-Brasov, ramificatie stanga 15 km, sat Brates. Asezamantul este construit pe o colina, in mijlocul satului. La est de schit peste sosea, este paraul Tarcau, iar peste el se insira dealuri impadurite. In partea vestica, peste randul de case al satului, se inalta un deal acoperit cu padure de foioase la baza si conifere mai sus.

Credinciosii din Brates, dorind sa aiba o biserica, au cerut binecuvantarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, la data de 16 martie 1947. Mitropolia a dat binecuvantarea si 1-a delegat pe Protosinghelul Veniamin Talpau, din schitul Tarcau, sa se ocupe de construirea bisericii. Ajutat de mai multi credinciosi, pomeniti in pisania bisericii, a reusit dupa sase ani s-o termine. Sfintirea a avut loc la 10 mai 1953, cand biserica a primit hramul Inaltarea Domnului. Cel dintai slujitor al bisericii din Brates a fost Protosinghelul Veniamin Talpau (1910-1992), prin osardia caruia s-a ridicat frumosul locas. Dupa 1989 biserica a fost transformata in schit.

Biserica este o constructie din lemn, in forma de cruce, tencuita in interior si captusita cu dranita in exterior. Altarul este luminat de o fereastra mare la est si una mica la proscomidie. Catapeteasma este din lemn de tei nesculptat. Are o turla deschisa, hexagonala pe naos. Naosul este luminat de cate o fereastra la sud si nord, la fel si pronaosul, care este mult mai spatios decat naosul. Are un mic pridvor, cu intrarea prin vest, pe o usa din lemn in doua canaturi si este luminat de cate o fereastra la sud si nord. Si in pronaos se intra tot pe usa de lemn cu doua canaturi, cu geamuri in partea superioara. Pardoseala este din scandura, iar acoperisul bisericii din tabla zincata.

Biserica nu este pictata, dar este inzestrata cu icoane mari din lemn. Catapeteasma este pictata de pictorul Niculai Cristea. Clopotnita, la 15 m in sudul bisericii, este o constructie din piatra in doua etaje, acoperita cu tabla. Langa clopotnita, la sud este o mica cladire din piatra acoperita cu tabla, in care este mormantul primului slujitor, Protosinghelul Veniamin Talpau. Alaturi este cladirea staretiei, din caramida, cu un etaj, acoperita cu tabla, si in continuare o cladire din lemn pentru trapeza, bucatarie si sala pentru praznice. O peluza frumoasa este protejata de alei betonate, pe care se circula. In nordul si estul bisericii se afla o mica plantatie de meri, care la sud se invecineaza cu cimitirul satului. Pentru amatorii de turism consemnam ca la 10 km sud se afla mica statiune balneoclimaterica Ardeluta.


Localizare

 
Localizare:
Este situat pe soseaua Piatra Neamt-Bicaz-Brasov, ramificatie stanga 15 km, sat Brates. Asezamantul este construit pe o colina, in mijlocul satului. La est de schit peste sosea, este paraul Tarcau, iar peste el se insira dealuri impadurite. In partea vestica, peste randul de case al satului, se inalta un deal acoperit cu padure de foioase la baza si conifere mai sus.
 

Galerie

   

Video

 
Inaltarea Domnului
 

Atracţii în zonă

Obiective turistice in judetul Neamt:


Masivul Ceahlau-(la 40 km vest de Piatra Neamt}
Muntii Bistritei; Muntii Tarcau
CHEI, DEFILEE SI CASCADE
Defileul Bistritei
Cheile Bicazului-(la 20 km de Bicaz)
Cheile Duruitoarea-in Masivul Ceahlau
Lacul “Izvorul Muntelui”-Bicaz, (la 35km de Piatra Neamt)
“Codrii de arama”(la 30km de Piatra Neamt, 1km nord de Manastirea Varatec)
Piatra Teiului-rezervatie geologica, (langa Poiana Teiului, la 65 km de Piatra Neamt)
Padurea Vanatorii Neamtului-rezervatie forestiera, (la 3 km vest nord de comuna Vanatori)
Padurea Gosmanu-rezervatie forestiera din Muntii Tarcau
Rezervatii geologice-Cernegura, Pietricica, Cozla.
Durau – (la 60 km nord-vest de Piatra Neamt, la 6 km de lacul Izvorul Muntelui)
Bicaz-(la 28 km vest de Piatra Neamt)
Cetatea Neamtului-Tg. Neamt
Ruinele Curtii Domnesti-Piatra Neamt
Vestigiile Cetatii Dacice-Batca Doamnei,(langa Piatra Neamt)
Palatul Cnejilor-(langa comuna Ceahlau)
Ruinele Cetatii-Roman, intemeiata de Roman Voda Musat,(1391-1394).
Manastirea Neamtului-Vanatori Neamt
Manastirea-in Bistrita
Manastirea Agapia-Varatec
Manastirea-in Secu
Biserica “Sf. Ion”-Piatra Neamt
Biserica Episcopiei-Roman
Biserica “Precista”-Roman
Casa memoriala “ Ion Creanga”-Humulesti
Casa memoriala “Calistrat Hogas”- Piatra Neamt
Casa memoriala “Mihail Sadoveanu”-Vanatori-Neamt
Muzeul memorial “Al. Vlahuta”-(1859-1919), langa Manastirea Agapia;
Complexul muzeal Judetean-Piatra Neamt, detine exponate ce ofera vizitatorilor posibilitatea de a admira splendidele opere plastice precum “ Hora de la Frumusica”, “Sborul Zeitelor” si “Ganditorul de la Tarpesti”.

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline