Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Rosia
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Rosia

Rating:
( 1 Vot )

Prezentare

SCHITUL ROSIA (de maici)

Este situat pe soseaua Arad - Brad, la 100 km nord-est de Arad si la 5 km din sosea. Cu trenul din Arad sau Brad se merge pana la gara Joia Mare. Din gara la Revetis, pietonal, un kilometru pe o poteca betonata, iar din Revetis la Rosia, 4 km pe drum de piatra carosabil. Fata de comuna Dieci se afla la 5 km sud-est. In apropiere, peste deal, se gaseste statiunea balneoclimaterica Moneasa. Asezamantul este ridicat in mijlocul satului Rosia. Daca ne aruncam privirea de pe dealul pe care este construita biserica spre sud, ni se ofera ochiului o frumoasa panorama cu satul Revetis si biserica lui in vale, iar peste sat,culmile impadurite ale Zarandului. La est, in departare se vede culmea muntelui Gaina.

Cetatenii satului si ai asezarilor dimprejur au dorit si au cerut sa se infiinteze o manastire in Rosia, intrucat in valea Crisului Alb nu exista nici un asezamant monahal. In trecutul mai indepartat, a existat in zonao manastire, care a fost desfiintata de Maria Tereza, prin generalul Bukov. Cererea credinciosilor a primit o rezolvare favorabila din partea Episcopiei Aradului, avandu-se in vedere si faptul ca in satul Rosia era biserica, dar nu exista preot, slujbele fiind tinute o data pe luna, de preotul paroh al satului Revetis. Schitul a fost populat in noiembrie 1995, nucleul obstii fiind format din maicile Haritina Cardei si Elefteria Gudea, de la manastirea Timiseni, judetul Timis. Peste un an, a venit ca preot si duhovnic al schitului Ieromonahul Ilarion Streian, de la manastirea Bodrog. In prezent (1998), obstea vietuieste in fosta casa parohiala. Abia incropita, obstea s-a apucat de lucru, a renovat atat casa parohiala, cat si biserica foarte degradata, care nu mai avea nici usi, nici ferestre, dupa ce credinciosii au parasit satul, urmand ca in zona sa se construiasca un baraj pentru un lac de acumulare.

Biserica a fost construita in anul 1896, din zid, in forma de cruce, lunga de 24 m si cu latimea in zona absidelor de 12 m, compartimentata in altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul este luminat de trei ferestre, naosul de cate una pe fiecare absida, iar pronaosul de cate trei ferestre pe fiecare parte (sud si nord). Ferestrele sunt largi, inalte, terminate in arc, cu geamuri ornamentale. In pronaos se afla si balconul pentru cor. Catapeteasma este din lemn nesculptat. Are o turla oarba pe pridvor, de forma patrata, si patru ferestre cu obloane. Plafonul semicilindric este zugravit in culoarea cerului cu stele. Intrarea in pridvor se face prin vest, pe usa din lemn simpla, la fel ca intrarea din pridvor in pronaos. Exista si o a doua intrare in pronaos, prin partea sudica. Pardoseala este din ciment. Biserica este acoperita cu tabla vopsita cu maro si are un acoperis in doua ape. Fatadele exterioare au doua braie simple: primul la 2 m deasupra soclului, iar cel de-al doilea la 2 m deasupra primului. Zugraveala din exterior este de culoare crem.

Biserica a fost pictata in tempera de un pictor amator, fara o valoare artistica. A fost spalata de ploi si, in prezent, nu se mai cunosc urmele picturii. In biserica nu sunt obiecte de arta, in afara de un chivot de lemn ornamentat, din 1823.
In biserica nu sunt obiecte de arta, in afara de un chivot de lemn ornamentat, din 1823. Incinta, larga, spatioasa, cu arbori coniferi in fata, este imprejmuita cu gard de plasa din sarma pe un soclu de beton.

Localizare

 
Localizare:
Este situat pe soseaua Arad - Brad, la 100 km nord-est de Arad si la 5 km din sosea. Cu trenul din Arad sau Brad se merge pana la gara Joia Mare. Din gara la Revetis, pietonal, un kilometru pe o poteca betonata, iar din Revetis la Rosia, 4 km pe drum de piatra carosabil. Fata de comuna Dieci se afla la 5 km sud-est. In apropiere, peste deal, se gaseste statiunea balneoclimaterica Moneasa.
 

Galerie

   

Video

  Momentan nu exista fisiere video asociate. 

Atracţii în zonă

Atractii turistice:

Caracteristicile geografice ale zonei in care este situat Municipiul Arad, au favorizat existenta unor variate zone de agrement:
Strandul Neptun
Faleza Muresului
Paduricea
Padurea Ceala
Padurea Vladimirescu
Podgoria Minis-Maderat
Strandurile termale
Muntii Codru Moma
Pestera Liliecilor
Pestera Cristalelor
Bezdin
Parcuri dendrologice
Cetatea de piatra
Cetatea Agris
Fortareata Taut
Cetatea Aradului
Castelul Bohus
Castelul Brazii
Castelul Bulci
Castelul Conop
Castelul Curtici
Castelul Soimos
Castelul Macea
Castelul Savarsin
Castelul Sira

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline