Caută în site :
   Turism

   Publicitate

Home » Turism » Mănăstiri » Manastirea Sfanta Treime Bichigiu
Twitter
Facebook
Feed
Manastirea Sfanta Treime Bichigiu

Rating:
( 0 Voturi )

Prezentare

MANASTIREA SFANTA TREIME (de maici)


Este situata pe soseaua Cluj-Dej-Beclean-Sighet, la circa 3 km de satul George Cosbuc, ramificatie stanga, drum pietruit 11 km pana la manastire. Satul Bichigiu este deservit de un autobuz pentru transport public din Salva-Nasaud o data pe zi (dus-intors). Totodata, credinciosii, fara mijloace proprii de transport pot folosi si trenul care are halta la Bichigiu. Asezamantul este construit in dealul Glodului, unde este confluenta a trei sate: Bichigiu, Suplai si Runc, la poalele muntelui Tibles. La vest de biserica manastirii trece paraul Ideci care se varsa in Somes. Din dealul Glodului pleaca si paraul Valea Glodului care se varsa in Valea Bichigiului. Satul Bichigiu se afla la 5 km est de manastire. Distanta pana la comuna Telciu, care-i la est de satul Bichigiu, este de 14 km. Nodul de cale ferata Salva se afla la 22 km sud-est. La manastire se poate veni si din Suplai, care-i la 4 km nord-vest si care are mai multe autobuze pe zi pana la Nasaud. Autobuzele pentru Telciu, care circula din si spre Nasaud din doua in doua ore, trec pe la ramificatia spre Bichigiu. Din cele expuse mai sus concludem ca sunt destule posibilitati de a ajunge la manastire, pentru cei ce o doresc.

Cnejii din Valea Rodnei, impreuna cu trei calugari, au construit in 1523 o manastire, pe ruinele unei mai vechi manastiri de calugari din secolul al XV-lea, care a existat aproape de aici pe Valea Manastirii. A durat pana in 1761 cand a fost distrusa de generalul austriac Bukow, asa cum se arata in lucrarea Monumente Istorice si de Arta religioasa din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului editata in 1982 de un colectiv de autori printre care academicienii Stefan Pascu si Viorel Vatasanu. Pentru apararea credintei stramosesti, eroul tarii Nasaudului, Tanase Tudoran de 106 ani a fost tras pe roata la Salva. Si in timpul comunismului satul Bichigiu a dat jertfe prin impuscarea lui Gavrila Rus. Pentru pomenirea vesnica a acestor jertfe si a ctitorilor initiali s-a dorit reinfiintarea manastirii. Dupa Revolutia din 1989 si anume in anul 1995, un grup de credinciosi din satul Bichigiu, printre care se afla si Petre Tocariu, hotarasc reinfiintarea manastirii. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului a dat binecuvantarea si in martie 1996 s-a turnat fundatia corpului de chilii si paraclisul (biserica de iarna). O mare contributie financiara precum si cu munca manuala a avut-o credinciosul Petre Tocariu. Terenul pe care s-a construit asezamantul in suprafata de 10 ha (teren arabil si padure) a fost donat de fratii Tocariu: Grigore, Aurel si Victor. Pana in 1998 s-a construit o cladire monolit din doua corpuri: cel din sud de forma circulara, cel din nord de forma dreptunghiulara. Constructia este din zid si lemn. In capatul din sud, la etaj, se afla paraclisul (bisericuta de iarna) din caramida BCA. Sub paraclis, la parter, este trapeza si bucataria, iar la capatul vestic al acestui corp sunt beciurile. In prelungirea paraclisului, spre sud, se afla un altar de vara inchis, cu pereti de sticla. Corpul de nord al cladirii are numai parter, si aici sunt chiliile in numar de sase. Cladirea este acoperita cu dranita.

Paraclisul are spatiul impartit in altar, luminat de trei ferestre - din care una la est si alte doua la sud -, si naos, luminat de doua ferestre la sud si doua la nord. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, dreptunghiulare si late. Pe naos este un balcon sustinut de doi stalpi patrati, din lemn, sculptat. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. Pe altar este o turla oarba in forma patrata, cu cupola in forma de bulb, acoperita cu tabla. Pe naos sunt doua turnulete oarbe tot patrate. Pardoseala este din beton, peste care urmeaza sa se puna gresie. Se poate intra prin mai multe locuri in paraclis. O intrare prin sud dinspre altar, alta prin nord dinspre chilii si alta pe la rasarit din cerdacul care inconjoara paraclisul.

Clopotnita construita la 50 m sud-est este din zid si are o cupola rombica acoperita cu tabla

Localizare

 
Localizare:
Este situata pe soseaua Cluj-Dej-Beclean-Sighet, la circa 3 km de satul George Cosbuc, ramificatie stanga, drum pietruit 11 km pana la manastire. Satul Bichigiu este deservit de un autobuz pentru transport public din Salva-Nasaud o data pe zi (dus-intors). Totodata, credinciosii, fara mijloace proprii de transport pot folosi si trenul care are halta la Bichigiu. Asezamantul este construit in dealul Glodului, unde este confluenta a trei sate: Bichigiu, Suplai si Runc, la poalele muntelui Tibles. La vest de biserica manastirii trece paraul Ideci care se varsa in Somes. Din dealul Glodului pleaca si paraul Valea Glodului care se varsa in Valea Bichigiului. Satul Bichigiu se afla la 5 km est de manastire. Distanta pana la comuna Telciu, care-i la est de satul Bichigiu, este de 14 km. Nodul de cale ferata Salva se afla la 22 km sud-est
 

Galerie

   

Video

  Momentan nu exista fisiere video asociate. 

Atracţii în zonă

Atractii turistice:


Pesteri: Izvorul Tausoarelor (in apropiere de Rebrisoara) - este cea mai adanca pestera din Romania (478.5 m), iar galeriile subterane se intaind pe circa 16.5 km. Alte pesteri: Jgheabul lui Zalion (prin diferenta sa de nivel de 242 m, este a doua din Romania), Magla, Pestera Zanelor.
Valea si cheile Bistritei, pornesc din muntii Calimani, de la altitudinea de 1.562 m si se intind pe 65 km. Valea Repedea formeaza o rezervatie vegetala complexa si se intinde pe 7 km, printre formatiunile vulcanice ale muntilor Calimani.
Lacuri: Lala Mare (in apropierea varfului Ineu, la altitudinea de 2.279 m), Lala Mica, Ineu, Cetatele (cunoscut si ca Taul Caianului), Colibita (in muntii Bargaului), Taul Zanelor.

Rezervatii naturale:
Parcul dendrologic Arcalia (la 17 km vest de Bistrita, in apropierea satului Arcalia) - se intinde pe mai mult de 16 ha si adaposteste peste 150 de specii de copaci provenind din diverse zone ale lumii (salcam japonez, brad argintiu, molid caucazian etc).
Alte rezervatii: Piatra Corbului (parc geologic si vegetal, situat in muntii Calimani), Muntele de sare de la Saratel.

Statiuni: Sangiorz (la 56 km de Bistrita) - statiune balneoclimaterica amplasata intr-o zona depresionara (465 m), inconjurata de formatiuni vulcanice acoperite de paduri de fag. Izvoarele minerale de la Sangiorz au fost atestate documentar inca din 1770.

Alte statiuni: Colibita (830 m altitudine), Piatra Fantanele (1.100 m, in apropierea pasului Tihuta, aici se poate practica schiul), Valea Vinului.

Vestigii istorice:
Ruinele cetatii de la Ciceu (Ciceu-Giurgesti, 1203 - 1204) - in Evul Mediu, fortificatia a apartinut domnitorilor moldoveni, incepand de la Stefan cel Mare (1489) si pana la Alexandru Lapusneanu. Alte vestigii istorice: Turnul Dogarilor din Bistrita (1465 - 1575) - are trei nivele si 35 m inaltime. Este singurul turn ramas din cetatea medievala Bistrita.

Biserici si manastiri: Biserica Evanghelica din Bistrita - construita in secolul al XV-lea in stil gotic, biserica are un turn de 75 m care domina orasul.
Alte lacase de cult: Biserica ortodoxa din Bistrita (1270 - 1280), Biserica Beclean (ridicata in secolul al XV-lea), Biserica evanghelica din Dumitra (1488), Manastirea Vad (Ciceu, construita de Stefan cel Mare in stil moldovenesc).

 

2010 ® - Stiefel Romania – Toate drepturile rezervate  /  Designed By - ClaPat Studio /  Programing By - Enysoftware

JudeteOnline